Slik løser du rubiks kube

For å løse rubiks kube, så trenger du noen helt konkrete ting. Det første er selvfølgelig en rubiks kube, mens det neste er masse pågangsmot og tålmodighet. Men har du allerede testet en rubiks kube, så vet du allerede at – så enkelt er det ikke! Det beste er å lære seg noen rutiner og noen trekk, enten ved å lese eller se en video.

Slik gjør du det:

Først og fremst, les om hvordan rubiks kube ble oppfunnet. Nå har du kanskje allerede lest deg opp på rubiks kube, og vet at det var ungareren Erno Rubik som stod bak oppfinnelsen. Men visste du at det fins mange forskjellige typer rubiks kube? Finn den perfekte kuben på mastercubestore.no for ditt eget nivå. Det kan være kuber med fire ruter på hver side, og kuber med helt opp til 19 ruter på hver side!!

Stegene i rubiks kube

Først starter man med å bestemme seg for en farge. Dette er fargen man skal ha i fokus til å starte med. La oss si det er rødt. Finn rød i midten, fordi denne ruten vil alltid være i midten på nettopp denne siden. Nå skal du vri og vende på kuben slik at det oppstår et rødt kryss på denne siden av kuben.

Så vrir du rutene slik at hvert hjørne også blir rødt. Nå har du funnet rutene på først siden. Nå skal du snu kuben slik at den røde siden ligger under. Nå ser du at hver rute som peker ned mot midten av de fire andre midtpunktene, har lik farge som dem. Målet er nå å få de to lagene som er nærmest den røde siden til å ha samme farge på hver side. Det kan være grønn, oransje, hvit og gul.

Som regel blir fargene lagt slik at de former en T. Man kommer nå til det vanskeligste med å løse rubiks kube! Man skal nå prøve å fylle midtrutene med riktig farge. Man må vri og vende en del for å få det til, nemlig med rutiner og trekk i en bestemt rekkefølge. Kan du få det til?

Nå mangler kun den siste siden. Ved å gjøre små feil i rekkefølgen, så kan kuben plutselig være helt kaotisk igjen. Et av triksene her er å gjøre de samme bevegelsene om og om igjen. Men hva er så disse rutinene og trekkene vi har snakket om? Her skal vi se på det.

F-B-R-L-U-D

Dette er noen bokstaver du må lære deg å memorere. De står for Front, Back, Right, Left, Up, Down. Du star fritt fram til å konvertere dem til norske forkortelser. Den løsningen vi har snakket om her, omfatter rundt 2-300 trekk. Men matematikere har funnet ut at det går an å løse den med bare 20 trekk!!

Leser man manualer for å løse rubiks kube, vil det noen ganger stå en liten i ved bokstaven. Det indikerer at man skal vri delen i motsatt retning. Det kommer av at man regner vanlig vridning med klokken, mens mot klokken markeres med en liten i.