Det finnes fortsatt lyskilder basert på tradisjonelle teknologier, som glødepærer og lysstoffrør, på markedet – men LED-lyskilder dominerer innenfor de fleste kategorier. Det gjelder alt fra LED-lysrør til lyktene på de aller fleste moderne biler. Men hvorfor er det slik at LED downlights helt har erstattet halogen, og hvorfor selges det nå alt flere lamper med integrerte LED som ikke en gang kan byttes?

Derfor er LED helt dominerende innenfor belysning

Det er fortsatt mange som tenker at hovedpoenget med LED er lavt strømforbruk, og spesielt med tanke på kompaktlysrør med dårlig fargegjengivelse er LED et svært attraktivt alternativ når man skal spare strøm. I noen sammenhenger kan det dreie seg om store mengder strøm og høye beløp. Hvis man for eksempel erstatter tradisjonelle halogen spoter med LED spots, så er det mulig å spare flere hundre watt. I dag er det også mange dagligvarebutikker og andre store forretningsbygg som skifter ut gammeldagse lysstoffrør med LED.

Store forhandlere som lampedirekte.no tilbyr en rekke forskjellige lyskilder med LED, og lav varme er definitivt også en fordel med disse lyskildene. Installasjon av tradisjonelle lyskilder stiller selvfølgelig krav til trygg installasjon, for eksempel må downlights monteres i egne kasser, men LED med lav varme kan redusere brannrisiko og gjøre det enklere å montere lamper på steder med lite plass.

LED betyr «light-emitting diode» på engelsk, og en diode er per definisjon en kompakt komponent. Det gjør det også mulig å både bruke LED på steder med dårlig plass og dessuten lage svært lysstyrke lyskilder som overtreffer glødepærer og halogen. I tillegg kan LED-lyskilder levere en mengde forskjellige farger og lystemperaturer. For de aller fleste er det nok med naturlig lys, og i mange tilfeller kan LED av god kvalitet gi et mer naturlig lys sammenlignet med halogen eller lysstoffrør.

LED leverer helt enkelt en pakke som ingen andre teknologier kan matche, til en overkommelig pris.