Klassiske designlamper – akkurat det hjemmet ditt trenger?

Annonse

Mange moderne norske boliger og fritidshus er tegnet i funkisstil, med åpne flater, store vinduer og mye lys. Dessuten er den «kjedelige» fargen eggeskall standard i mange boliger, sammen med noen type eikeparkett. Noen vil mene at det mangler litt sjel i en slik bolig, og det er nødvendig å skape et eget uttrykk med møbler, kunst og annet interiør. Da er det også viktig ikke å glemme lamper, noen designlamper vil være et kunstverk i seg selv.

Dansk design: GUBI, Louis Poulsen og mange flere

Det er særlig dansk design som utmerker seg innen kategoriene lamper og belysning. Det henger selvfølgelig sammen med en norsk forkjærlighet for dansk design i stort, men GUBI-lamper og ikoniske Louis Poulsen-kreasjoner er også tidløse eksempler på et design som passer inn i boliger over hele verden.

Felles for de store designhusene er at de tilknytter seg flere forskjellige designere, se det store utvalget av GUBI-lamper her – tegnet av designere som Claus Bonderup, Torsten Thorup, Louis Weisdorf og Greta Magnusson Grossmann. Det samme gjelder for Louis Poulsen, der designerens initialer dessuten ofte er en del av lampens navn.

En lampe som spiller hovedrollen

Mange lamper er designet for å være diskre komplement til annet interiør, eller laget kun med tanke på funksjon. Det gjelder for eksempel tradisjonelle innfelte downlights eller enkle plafonder – lamper som egentlig ikke har noen «form» i seg selv. Denne type belysning er selvfølgelig glimrende i rom der du trenger lys uten at selve lyskilden tar noe oppmerksomhet. Når du velger en designlampe er lys fra lampen helt åpenbart fortsatt en faktor, men det er viktig å lage plass til lampen i rommet. Det betyr ikke at designlamper er «upraktisk» eller dårlige som lyskilder, men det er viktig å huske på at de befinner seg i grenseland til kunst.

Lampeserien Multi-Lite, tegnet av Louis Weisdorf for GUBI i 1972, er et godt eksempel. Denne messingfargede lampen er på ingen måte diskre, med sine mange former, skjermer og vinkler. Samtidig er disse designgrepene ikke bare et spørsmål om å skape noe vakkert, skjermene har også en funksjon når det gjelder å la brukeren tilpasse lyset på en helt individuell måte. Det samme kan sies om PH Artichoke fra Louis Poulsen, der det intrikate bladdesignet har en helt spesifikk funksjon utover det estetiske: det skaper et jevnt lys uten risiko for blending.

Belysning og lamper som en del av en helhet

I noen situasjoner er det greit å få på plass lamper før resten av interiøret er på plass, andre ganger er det fornuftig å komplettere med ekstra lyskilder når rommet er møblert. Hvis du vurderer en av de litt mer eksklusive designlampene fra GUBI eller tilsvarende, bør du uten tvil ta med planlegging av lamper og lys svært tidlig i prosessen. Lampen bør være en faktor allerede når du velger farger til gulv, vegger og tak – det er viktig å tenke på interiøret som en helhet. Da vil en dansk designlampe få den oppmerksomheten den fortjener, og den vil gi hele boligen din et løft.