Så enkelt er det å sikre et godt inneklima

Inneklima er et komplekst tema, som er avhengig av en mengde forskjellige faktorer. Både byggemåte, materialer, omgivelser og daglig bruk av boligen påvirker inneklimaet. Likevel er det ikke veldig komplisert å passe på inneklimaet i en vanlig bolig – med enkle og rimelige grep.

Pass på vedlikehold av ventilasjon, ventiler og filter

Alle boliger har noen form for ventilasjon, men det finnes en rekke forskjellige løsninger. Eldre boliger har enkle ventiler og kanskje en avtrekksvifte, nyere boliger har såkalt balansert ventilasjon som styrer både luft inn og ut av boligen.

Det er viktig å ha et forhold til ventilasjonens funksjon, og dessuten passe på å skifte filter når det er nødvendig. Slike filter, som for eksempel filtersett til Systemair Save VTR 500, kjøpes enkelt på nett. Det tar dessuten bare noen minutter å skifte filter på en Save VTR 500 eller ventilasjonsanlegg fra annen merkevare. Vanlige ventiler trenger ikke noe spesielt vedlikehold, men i hus med enklere ventilasjon er det ekstra viktig å følge med på luftfuktighet og andre verdier i alle deler av boligen.

Luftfuktighet – en av de aller viktigste faktorene

Innendørs luftfuktighet er en av de aller viktigste faktorene når det gjelder inneklima. Den relative luftfuktigheten vil variere i takt med både årstid, temperatur, vær og ikke minst bruk av boligen. Husk på at både dusjing og tørking av klær gir en kraftig økning i luftfuktighet. Derfor er det også ekstra viktig med godt avtrekk på bad, vaskerom og andre rom med mye fuktighet.

For høy luftfuktighet kan skape grobunn for blant annet mugg. Det er særlig om vinteren som fuktig luft møter kalde overflater, noe som skaper kondens og ypperlige vekstvilkår for mugg. Det er derfor også ekstra viktig å følge med på for eksempel kjellere, uoppvarmede rom eller kalde flater i rom som er i nærheten av vaskerom og bad. Små tiltak har mye å si for inneklimaet.