Slik gjør du hverdagen med barnehagebarn enklere

Som småbarnsforeldre vet man at småbarnslivet krever enormt mye planlegging, klær, ting og utstyr. Når barnet begynner i barnehagen kan utstyrslisten, og kanskje til og med kaoset, ganges med to. Sjonglering av egen jobb, familieliv og barnehagebarn kan være en stor omveltning for mange, og behovet for planlegging blir enda større enn tidligere. 

For at barnet skal få lov til å utvikle seg i sitt tempo, kjenne på følelser og være seg selv uten å bli negativt påvirket av stress og mas fra foreldrene, kan en strukturert hverdag være avgjørende. Om du nå skal til å begi deg ut på barnehagetilværelsen for aller første gang, eller om du allerede har barn i barnehagen, men likevel føler at dere mangler struktur i hverdagen, kommer 4 tips til hvordan du kan gjøre hverdagen litt enklere.  

Smokker kan merkes

1. Merk alt 

Sørg for å merke alt av klær og utstyr som skal til barnehagen. Merkelapper er en uvurderlig ting. Uten dette blir det bare kaos. BIBS smokk med navn er et godt og morsomt alternativ for å merke smokkene til barnet. 

2. Få oversikt over uken

Få oversikt over hva som skal skje den kommende uken. Gjør deg kjent med barnehagens ukeplan; er det noen utflukter eller aktiviteter som krever spesielle forberedelser? Er det noe utstyr som må anskaffes, eller en planleggingsdag å ta høyde for? Få også en oversikt over familiens ukeplan, og sett gjerne faste dager for hvem som skal levere og hente barnet i barnehagen. På denne måten skaper man forutsigbarhet, både for seg selv og for barnet. 

3. Forbered kvelden i forveien

Dette er ikke en dypt bevart hemmelighet, likevel er det mange som drøyer forberedelsene til tidlig morgenen etter. Om barnet har slått seg vrang denne dagen, kan den tidligere planleggingen bare kastes i vasken. Kaoset har allerede skjedd. Smør matpakker kvelden før – og om barnet spiser frokosten hjemme, sørg for å ha en plan for hva dette skal være. Om det er noe som kan forberedes kvelden i forveien, er det bare et pluss. Pakk også sekk og legg frem klær kvelden før. Sjekk gjerne værmeldingen og legg ved ekstra tøy om du ser at det trengs. 

4. Ha alltid et ess i ermet (ekstra smokker)

Sørg for å ha et ess i ermet – om det er en ekstra koseklut, bamse eller smokk. Navnesmokken har et bredt utvalg av smokker i ulike størrelser og varianter, så sørg for å aldri gå tom hvis favorittsmokken skulle forsvinne.