Det du trenger å vite om blålysbriller i 2023

Blått lys fra skjermer har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, noe som har gjort såkalte blålysbriller alt mer populære. Denne typen briller kan være et godt hjelpemiddel hvis du opplever at du er sliten foran skjermen, mange nordmenn vil gå til anskaffelse av blålysbriller i 2023. Hva er egentlig teknologien bak, og hvorfor kan blålysbriller være nyttige?

En enkel beskrivelse av blålysbriller

Det finnes mange ulike modeller av blålysbriller, se mer her hvis du vil ta en titt på kolleksjonen hos en spesialisert forhandler. Samtidig er logikken bak denne typen briller bygget på relativt enkle prinsipper:

  • Blålysbrillen blokkerer og filtrerer en andel av lyset i den blå delen av spekteret, det som også ofte oppfattes som «kaldt» eller «skarpt».
  • En vanlig blålysbrille har ikke styrke, slik at den kan brukes av alle uansett type synsfeil (forutsatt linser i tilfelle du er langsynt eller nærsynt).
  • Blålysbriller er ikke det samme som terminalbriller eller databriller, da den typen briller har fokus på synsfeil og ikke blått lys.

Fraværet av styrke med glass fører dessuten til at blålysbriller er svært lette, noe som gjør at du ikke blir sliten av å ha de på.

Noen grunnleggende funksjonsmåter

Bruk av blålysbriller kan føre til flere ulike opplevde effekter, noen hovedpoenger er:

  • Hvis du opplever at øynene er tørre og trøtte etter mange timer foran skjermen, kan det være at filtrering av blått lys kan oppleves avlastende. Individuelle faktorer som hodepine og migrene kan være relevante i denne sammenheng.
  • Om kvelden fører redusert mengde lys til økt produksjon av «søvnhormonet» melatonin, noe som igjen letter innsovning. Her kan filtrering av blått lys fra skjermer ha betydning.

I stort er blålysbriller et enkelt og rimelig komplement til å redusere skjermtid – noe som ikke alltid er like enkelt i en heldigital verden. Dessuten finnes det svært mange ulike modeller, det er enkelt å finne en som passer.